حسکه طی 24 ساعت گذشته صحنه ناآرامیهای گسترده ناشی از درگیری میان ارتش و تروریستهای تجزیه طلب بوده است.
سرویس جهان مشرق - برای مخاطبان مشرق که طی سه سال گذشته پیگیر «سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه» بودهاند، از تحولات میدانی در جبهههای «حلب، دمشق و حسکه» گزارشهایی تهیه شده است که در ادامه میخوانید.
تحولات میدانی جبهه حسکه
دور جدید حملات تروریستهای تجزیه طلب/بمباران هوایی مواضع کردها توسط ارتش سوریه
شهر حسکه واقع در حاشیه شمال شرقی سوریه طی 24 ساعت گذشته مجددا صحنه ناآرامی های گسترده ناشی از درگیری های شدید میان نیروهای دولتی و تروریستهای تجزیه طلب کرد از گروه های "پی.وای.دی" و "پ.ک.ک" بوده است. درگیریها از صبح روز گذشته در پی برخورد پیش آمده میان نیروهای بسیج مردمی و پلیس شهر حسکه با شبه نظامیان گروه موسم به "آسایش کردی" آغاز شد که طی آن یکی از فرماندهان کردها به هلاکت رسیده است.
در پی این حادثه شبه نظامیان کرد با جمع آوری نیرو و امکانات نظامی از سراسر شهر حملات خود را بطور همزمان به مراکز دولتی، پلیس، امنیتی و محلات عرب نشین شهر آغاز کردند. دراین حملات از انواع توپ سنگین، خمپاره انداز و تیربار علیه اهداف ذکر شده استفاده شده و شبه نظامیان برای محاصره این مراکز تلاش کردند که با واکنش و مقاومت شدید نیروهای نظامی و مردمی مواحه شده اند.
با گذشت دو روز از دور جدید حملات گروه های تروریستی تجزیه طلب کرد و نادیده گرفتن هشدارهای پی در پی دولت سوریه، بمب افکن های ارتش این کشور ساعتی پیش مواضع آنها را بشدت بمباران کردند. در این حمله مقر اصلی شبه نظامیان گروه تروریستی پ.ک.ک (کردهای ترکیه) و پی.وای.دی (کردهای سوریه) در داخل و حاشیه شهر حسکه هدف قرار گرفته و منهدم شده است. این نخستین عملیات نیروی هوایی ارتش سوریه علیه مواضع تروریستهای تجزیه طلب در استان حسکه می باشد. پیش از این به دلیل تهدیدهای ترکیه و آمریکا عملا امکان پرواز هواپیماهای ارتش سوریه در استان حسکه وجود نداشت. چرا که ترکیه و آمریکا عملا اقدام به اجرای منطقه پرواز ممنوع در آسمان حسکه کرده بودند.
طی سالهای اخیر و علی رغم تحرکات غیر قانونی کردها، دولت سوریه از درگیر شدن با انها اجتناب کرده و تلاش می کرد تا موضوعات مورد اختلاف را از طریق واسطه هایی از مشایخ و بزرگان استان حسکه حل و فصل کند. در این میان نکته بسیار مهم این بود که دولت سوریه در ابتدای هجوم داعش به حسکه اقدام به مسلح سازی واحدهای دفاع مردمی کرد برای جلوگیری از پیشروی داعش کرده بود. شبه نظامیان از دو روز پیش دور جدید حملات خود را بر علیه مواضع نیروهای ارتش، پلیس و بسیج مردمی (دفاع الوطنی) سوریه در بخش های مختلف شهر حسکه آغاز کرده اند که حداقل 14 شهید برجای گذاشته است.
این نخستین مورد از درگیری میان دو طرف نیست چرا که دو ماه پیش نیز این گروه ها به بهانههای واهی با حمله به زندان مرکزی شهر قامشلی در مرز سوریه با ترکیه ضمن آزادسازی دهها زندانی خطرناک جنایی، کادر اداری و امنیتی زندان را نیز به شهادت رسانده بودند. به گفته منابع میدانی، بمحض آغاز حملات گروههای تجزیهطلب در حسکه، برخی از بزرگان شهر با فرماندهان آنها تماس گرفته و با یادآوری توافقات منعقده میان آنها و دولت خواستار احترام به آن شدند که مورد موافقت شبه نظامیان مهاجم قرار نگرفته است.
غرور بیش از اندازه شبه نظامیان کرد به تحولات میدانی اخیر در شمال سوریه از جمله تصرف شهر منبج و ارسال پی در پی محمولههای اسلحه و مهماتی باز میگردد که از سوی برخی طرفهای منطقهای و آمریکا برای آنها ارسال گردیده و این حس را در آنها تقویت نموده که امکان تجزیه سوریه از طریق توسل به زور علیه نهادهای دولت قانونی و سیطره بر استانهایی که دارای اقلیتی از قومیت کرد میباشند فراهم آمده است. شبه نظامیان کرد در پاسخ به درخواستهای بزرگان شهر حسکه مبنی بر توقف حملات خود شروطی را مطرح کردند که هم آنها شامل موارد زیر می باشد:
1 - تخلیه کلیه مراکز دولتی، نظامی و امنیتی از سوی دولت سوریه
2 - خروج کامل نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه از شهر حسکه
3 - انحلال یگان بسیج مردمی سوریه - شاخه حسکه
از سوی دیگر گروه "ی.پ.گ" بعنوان بازوی نظامی حزب اتحاد دموکراتیک (کردهای) سوریه با انتشار بیانیه ای به امضای رادور خلیل سخنگوی این گروه با لحن بسیار زننده و توهین آمیز دولت سوریه را متهم به ناخرسندی از شکستهای داعش در منبج! کرده و با اشاره به تلفات و خسارات وارد آمده در اثر بمبارانهای ارتش سوریه علیه این گروه، تهدید به انتقام کرده است. شروط تعیین شده از سوی شبه نظامیان کرد قصد و نیت واقعی آنها از بحران آفرینیهای پی در پی در شهرهای مختلف استان حسکه سوریه مشخص میگردد.
خلاصه درخواستهای این گروهها عبارت است از تحویل بی چون و چرای استان حسکه به گروه های چند ملیتی مسلح کرد مورد حمایت آمریکا و اسراییل که مدتهاست برای تجزیه کشور سوریه بعنوان سرآغاز اقدامات مشابه در ترکیه، عراق و ایران در تلاش هستند. حامیان این گروه با ارزیابی وضعیت میدانی سوریه به این برآورد رسیدهاند که شرایط فعلی بهترین فرصت برای ایجاد پایه های اولیه کشور کردی در شمال سرزمین سوریه می باشد. با توجه به موارد فوق الذکر، عملیات های اخیر کردها در شمال سوریه نه در راستای مبارزه با داعش و خلاصی مردم این کشور از این گروه، بلکه با هدف اصلی بدست گرفتن کنترل مناطق نوار مرزی شمالی سوریه (استان های حسکه، رقه، حلب) با ترکیه صورت گرفته است.
استفاده گسترده از نام جعلی "روژاوا" برای مناطق نوار مرز شمالی سوریه با ترکیه، تلاش گسترده برای کوچ دادن اجباری ساکنین عموما عرب این مناطق از خانه و کاشانه از طریق کشتار مردم، آتش زدن روستاها و مزارع، حضور هزاران تروریست تجزیه طلب پ.ک.ک از ترکیه و شبه نظامیان پیشمرگه از عراق و حتی برخی مناطق کردنشین ایران همگی موید قصد و نیت شوم این گروه ها برای کاشتن بذر فتنه جدید "تجزیه منطقه" پس از ناکامی آمریکا و اسراییل در به نابودی کشاندن سوریه بعنوان ستون خیمه محور مقاومت ضد استکبار و ضد اسراییل از طریق حمایت از گروه های تروریستی تکفیری القاعده، ارتش آزاد و داعش می باشد.
طی ماه های اخیر گروه های تروریستی تجزیه طلب کرد با پشتیبانی آمریکا اقدام به تاسیس یگانهایی تحت عنوان "آسایش کردی" در شهرهای حسکه و قاشملی سوریه کرده بودند که منجر به درگیریهایی با نیروهای دولتی شده بود. وزارت امور خارجه روسیه ساعتی پیش رسما بر مخالفت کشورش با تلاش برخی طرفها برای تجزیه خاک سوریه یکپارچه تاکید کرده بود.
موضعگیری ترکیه
تحولات میدانی در حسکه با واکنش ترکیه نیز مواجه شده است. اردوغان رئیس جمهور ترکیه در مورد نیروهای کرد سوری موسوم به (YPG) تأکید کرد که حضور و فعالیتهای این نیروها امنیت ملی ترکیه و منطقه را تهدید میکنند و در صورت لزوم در این مورد وارد خواهد شد. اردوغان به حمایت تسلیحاتی آمریکا از مخالفان دولت سوریه اشاره کرد و گفت: «به غرب و آمریکا از عواقب ارسال هوایی سلاح در سوریه هشدار داده بودیم و گفتیم که نیمی از این تسلیحات به دست نیروهای کرد جدایی طلب و بقیه به دست داعش خواهد رسید.»
html5: Unsupported video format. Try installing Adobe Flash.
هزاران تن از ساکنین حسکه واقع در شمال شرقی سوریه در پی گسترش درگیری ها میان شبه نظامیان تجزیه طلب کرد با نیروهای نظامی و امنیتی این کشور اقدام به خروج از شهر کرده اند. آمارهای اولیه از کشته شدن 14 تن شامل 3 غیر نظامی، 3 تن از نیروهای بسیج مردمی سوریه و 8 تروریست تجزیه طلب در این درگیری ها حکایت دارد. منابع میدانی از ورود هزار تن از نیروهای ویژه ارتش سوریه به فرودگاه نظامی حسکه برای مشارکت در پاکسازی شهر خبر داده اند.
html5: Unsupported video format. Try installing Adobe Flash.
جبهه حاشیه شرقی شهر حلب پس از 10 ماه آرامش کامل از روز گذشته صحنه درگیری های شدید میان رزمندگان گارد ویژه ریاست جمهوری ارتش سوریه با تروریستهای تکفیری داعش شده است. عناصر گروه تروریستی تکفیری داعش از عصر روز گذشته حملات گسترده ای را به فرودگاه نظامی کویرس واقع در شرق شهر حلب آغاز کرده اند.
نیروهای داعش در این حملات از یگانهای توپخانه و تانک برای هدف قرار دادن مواضع ارتش سوریه استفاده کرده و درگیریها میان دو طرف همچنان ادامه دارد. کانون درگیری ها میان دو طرف در روستای نصرالله واقع در شمال فرودگاه کویرس قرار دارد که طی درگیری های بعمل آمده نظامیان سوری ضمن دفع هجوم تروریستها تلفات و خسارات سنگینی را به آنها وارد آوردهاند. گفته میشود حملات داعش با انفجار خودروی بمبگذاری شده آغاز گردیده اما هنوز تصاویر یا مستندی بر این ادعا منتشر نشده است.
فرودگاه نظامی کویرس پس از 3 سال محاصره در عملیات مشترک ارتش سوریه و مدافعان حرم در آبان ماه سال گذشته آزاد شده بود. پس از آزادسازی فرودگاه کویرس نیروهای تازهنفس ارتش و بسیج مردمی سوریه در آن مستقر گردیده و همزمان ارتش روسیه اقدام به تجهیز کامل آن به انواع سامانههای راداری، پدافندی، شنود و پارازیت تجهیز کردهاند. دهها فروند بالگرد و هواپیمای ترابری و جنگی در این فرودگاه مستقر شده و آماده پشتیبانی از عملیاتهای آتی نظامیان سوری برای پاکسازی شهرهای مهم شمال شرقی استان حلب سوریه که در اشغال داعش قرار دارند می باشند.
پاتک ارتش سوریه و متحدین علیه تروریستها در جنوب و غرب حلب
جبهه جنوبی و غربی شهر حلب از روز گذشته صحنه تحولات میدانی ویژهای بوده است. رزمندگان ارتش سوریه با پشتیبانی گروههای همپیمان آن با خروج از لاک دفاعی اقدام به اجرای عملیات پاتک گستردهای بر علیه مواضع گروههای تروریستی تکفیری زیر محموعه القاعده و ارتش آزاد کردهاند. کانون حملات در محورهای "تل صنوبرات، تل محروقات، قراصی، العامریه و الجمعیات" قرار دارد که طی آن رزمندگان موفق به پیشرویهایی شدهاند.
در محور روستای القراصی در ساعات ابتدایی حمله، رزمندگان عراقی و سوری مدافع حرم موفق به نفوذ به داخل آن شدند اما به دلیل عدم امکان تثبیت منطقه و اشراف آتش دشمن در مناطق اطراف، اقدام به تخلیه روستا کرده اند. لازم به ذکر است که بر خلاف تبلیغات رسانههای نزدیک به تروریستها و انتشار تصاویری از پیکرهای 5 تن از شهدای این حمله، آمار تلفات و خسارات وارد آمده به آنها بسیار سنگین و شامل چنند تن از فرماندهان ارشد و میدانی آنها بوده که می توان به "محمد عبدالکریم" فرمانده نظامی گروه فیلق الشام اشاره کرد.
بنابر آخرین اخبار واصله نبردها میان دو طرف همچنان ادامه داشته و بمب افکنهای سوری - روسی با حضور دائم در آسمان منطقه اقدام به بمباران گسترده مواضع، مراکز فرماندهی و خطوط تدارکاتی تروریستها میباشند. برخی ناظران معتقدند که حملات روز گذشته بصورت ایذایی و با هدف تمرکز زدایی از دشمن و برای جلوگیری از بدست گرفتن ابتکار عمل فرماندهان آنها در طراحی و اجرای حملات آفندی صورت گرفته است.
از سوی دیگر به موازات نبردها در عرضه میدانی، اعضای محور مبارزه با تروریسم تکفیری شامل ایران، روسیه، سوریه و حزب الله در حال بسترسازی لازم برای اجرای عملیاتی بسیار بزرگ و سرنوشت ساز در عرصه نظامی پرونده سوریه میشوند. گفته میشود تصمیمات لازم و قاطع برای تشدید محاصره محلات شرقی حلب که در اشغال 20 هزار تروریست تکفیری عضو ائتلاف جیش الفتح به رهبری شبکه تروریستی تکفیری بین المللی القاعده قرار دارند، اتخاذ گردیده و بزودی وارد فاز اجرا خواهد شد.
سفرهای پیدرپی مقامهای نظامی روسی، چینی، ایرانی به پایتختهای یکدیگر برای آخرین هماهنگیهای لازم، ارسال سیلی از تجهیزات نظامی مدرن، اعزام گسترده نیروهای تازه نفس، سوری و عراقی به خطوط مقدم نبرد علیه تروریستهای تکفیری همگی در همین راستا میباشد. به منظور رسیدن به این هدف از چند روز پیش حملات سنگین و متعددی از جبهههای مختلف در محور جنوبی حلب شروع شد و تلاش میشود تا نیروهای متحد بتوانند در یک نقطه ضربه نهایی را وارد کنند.
در این میان با تقسیم کاری که میان متحدین صورت گرفته حملات هواپیماهای مدرن روسی علیه مراکز استقرار تروریستها در محورهای جنوب و غربی حلب گسترش خواهد یافت و در این زمینه تمام مراکز استقرار، انبارهای تسلیحات و خطوط تدارکاتی گروه های تروریستی تکفیری هدف حملات کوبنده هوایی و موشکی قرار خواهد گرفت. استقرار بمبافکنهای استراتژیک روسی در پایگاه سوم شکاری شهید نوژه همدان با هدف کوتاه ساختن مسیر برای دسترسی سریع و آسان به جبهه های نبرد در سوریه صورت گرفته و تاثیر چشمگیری در عملیاتهای نظامی آینده ایفا خواهد کرد.
گفته می شود بر اساس تصمیم فرماندهان ائتلاف مبارزه با تروریسم، پایگاه حمیمیم واقع در استان لاذقیه سوریه ماموریت دارد استانهای حلب، ادلب و لاذقیه را پوشش دهد و پایگاه سوم شکاری هم شرق حلب، حمص و دیرالزور را مورد حمله قرار دهند. این تصمیم به این دلیل گرفته شد که فرودگاه حمیمیم ظرفیت پوشش همه این مناطق را به دلیل تعدد ماموریتها و افزایش بیش از اندازه عملیات هوایی ندارد. گاهی اوقات از فرودگاه حمیمیم به صورت همزمان ۱۵ جنگنده پرواز کرده که امر تجهیز و آماده سازی آنها را با مشکل همراه میکند.
در همین حال پایگاه هوایی شعیرات و تی فور واقع در استان حمص (مرکز) سوریه به مقر بالگردهای مدرن میل 28، میل 24، میل 35 و کاموف 52 روسی تبدیل شده و نیروی هوایی ارتش سوریه هم از پایگاه السین (در منطقه القلمون شرقی - الضمیر) و المزه (جنوب غرب پایتخت) استان دمشق را پوشش خواهند داد. پایگاه هوایی خلخله در غرب استان سویداء نیز مسئولیت پوشش و حفاظت از جبهههای استانهای جنوبی سوریه شامل درعا، سویداء و قنیطره را برعهده خواهند داشت.
در این میان، فرودگاه بینالمللی دمشق وظیفه امدادرسانی تدارکاتی به ساکنین مناطق تحت محاصره سوریه مانند شهرهای دیرالزور، فوعه و کفریا و همچنین نقل و انتقال گسترده تدارکات و تجهیزات نظامی به خطوط مقدم نبرد را بر عهده خواهند داشت. پایگاه هوایی کویرس در شرق حلب نیز محل استقرار جنگنده های سبک و کوتاه برد ال 39 سوریه است که مسئولیت حفاظت از جبهه های شرقی و شمال شرقی شهر حلب را بر عهده خواهد داشت. این هواپیماها چند منظوره بوده که برای آموزش خلبانی و حملات هوا به زمین نیز قابل استفاده می باشند.
تحولات میدانی جبهه دمشق و حاشیه دمشق
حمله فیلق الرحمن به جنوب غوطه شرقی
گروه تروریستی تکفیر فیلق الرحمن با انتشار بیانیه ای از آغاز عملیات خود با نام "ولا تحزنوا" برای بازپس گیری مناطق پاکسازی شده در حریان عملیات ماه گذشته ارتش و بسیج مردمی سوریه در جنوب منطقه غوطه دمشق خبر داده است. در این عملیات از واحدهای توپخانه، خمپاره انداز و تانک استفاده شده و بیش از 1500 تروریست در آن مشارکت دارند. کانون درگیریها میان دو طرف در منطقه المحمدیه قرار داشته و نیروهای دولتی سوریه موفق به دفع کلیه حملات تکفیریها شدهاند.
نیروهای ارتش سوریه ماه گذشته با پشتیبانی واحدهای ویژه حزب الله موفق به پاکسازی بخش جنوبی غوطه شرقی دمشق شده بودند. این عملیات موجب افزایش امنیت دمشق و فرودگاه بینالمللی آن شد که از ابتدای بحران در سوریه هدف حملات مکرر موشکی تروریستهای تکفیری مستقر در جنوب غوطه مستقر بوده اند. منطقه غوطه شرقی دمشق تا پیش از هلاکت زهران علوش فرمانده گروه جیش الاسلام (القاعده) در حمله هوایی روسها یکی از مخوف ترین جبهه های نبرد علیه دولت سوریه و مهمترین تهدید پایتخت بشمار می رفت. اما پس از هلاکت وی موجی از اختلافات و درگیری های خونین داخلی میان گروه های مختلف فضای لازم برای دولت سوریه جهت پاکسازی منطقه فراهم آورده است.
سلام دوستان وسروران عزیز
به وبلاگ خودتان خوش آمدید امیدوارم لحظات شادی داشته باشید لطفا پس از خواندن و مشاهده هر مطلب نظرات خود را مرقوم فرمایید. متشکرم